Ga je scheiden? Vertel het je kinderen samen en bereid dit goed voor

Als je gaat scheiden, is dat heel lastig om aan je kinderen te vertellen. Het is voor je kinderen een moment met een enorme impact, dat zij zich altijd zullen blijven herinneren. Daarom is het belangrijk om het gesprek samen te voeren en goed voor te bereiden. 

Vertel een gezamenlijk verhaal

Bepaal samen wat je de kinderen gaat vertellen. Want als je ieder een ander verhaal hebt, leg je de basis voor een innerlijk conflict bij je kinderen: ze vragen zich af wie ze moeten geloven en of ze partij moeten kiezen. Een goede voorbereiding is om eerst aan elkaar te vertellen wat je je kinderen wilt vertellen en daar vervolgens een gezamenlijk verhaal van te maken. 

Praat op ouderniveau

Details hoeven kinderen niet te weten. En laat wat er zich op partnerniveau afspeelt buiten het gesprek. Het gaat om wat er zich op ouderniveau afspeelt. Als één van jullie is vreemdgegaan is dat iets tussen jullie als partners. Je kunt je kinderen bijvoorbeeld vertellen dat je elkaar niet meer gelukkig maakt. 

Voorkom schuldgevoel

Ook belangrijk is om direct aan je kinderen duidelijk te maken dat het een beslissing is van jullie samen en dat zij niets te maken hebben met jullie besluit  om niet samen verder te gaan. Blijf dat in latere gesprekken regelmatig herhalen. Heel veel kinderen denken namelijk dat de scheiding van hun ouders hun schuld is. Vooral jonge kinderen leggen vaak een verband tussen iets wat ze gezegd of gedaan hebben en het feit dat hun ouders uit elkaar gaan. Dit schuldgevoel kan jaren sluimeren, zonder dat ze er over praten. Tot in de pubertijd of op (jong-)volwassen leeftijd. 

Wees voorbereid op praktische vragen

Reken erop dat je kinderen met vragen komen. Waar ga ik wonen? Moet ik naar een andere school? Gaat mama ergens anders wonen of papa en waar dan? Zorg dat je op die praktische zaken zo veel mogelijk antwoord kunt geven. 

Blijf in gesprek

Vraag je kinderen na een paar dagen of zij in hun eigen woorden willen navertellen wat zij hebben onthouden van het gesprek en of zij nog vragen hebben. Je kunt dan dingen nog een keer rustig uitleggen. Vraag je kinderen ook hoe zij het aan hun vriendjes of vriendinnetjes willen vertellen en hun juf. Of misschien willen ze liever dat jullie het vertellen. 
Hoe belangrijk dat eerste gesprek ook is, wees je er aan de andere kant van bewust dat je er op latere momenten altijd nog op kunt terugkomen en dingen kunt herstellen. Blijf in gesprek met je (bijna ex-) partner en kinderen en blijf naar ze luisteren.

Ik help jullie graag om goed te blijven communiceren

Als echtscheidingsmediator help ik jullie graag om op een goede manier met elkaar en met je kinderen te communiceren. Ook kan ik jullie helpen bij alle praktische zaken die op je af komen. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Op www.villapinedo.nl vinden kinderen van gescheiden ouders advies, informatie, hulp en antwoord op al hun vragen.